Biológiatudományi Intézet

Kutatási infrastruktúra

Növényélettani és ökofiziológiai labor
A labor oktatási és kutatási célokat egyaránt szolgál, az alapvető felszereltségen (vegyszerek, üvegeszközök, mérlegek, szárítószekrények, centrifuga, pH mérő, elszívó) felül növénynevelő helyiséggel és a következő eszközökkel rendelkezünk:

  • fotoszintézis és talajeredetű gázfluxusok mérése: Picarro CRDS 1101-i szén-dioxid izotóp (13CO2) analizátor, CIRAS-2 fotoszintézis mérő, Licor-6400 fotoszintézis mérő, EGM-4 gázanalizátor
  • növényi vízállapot mérése: scholander-bomba, Delta-T porométer
  • HPLC
  • Qmini spektrométer

 
Terepi mérőállomások
Terepi mérőállomásaink az ország több pontján működnek, részben saját fenntartásban, részben pedig más kutatócsoportokkal egy
Eszközök:

  • Örvény kovariancia (eddy-covariance) alapú CO2/H2O fluxus mérőállomások szántóföldeken (Kartal, Szarvas, Martonvásár) és gyepen (Bugac)
  • Automata talajlégzés-mérő rendszerek

 
Herbárium
A herbárium jelenlegi állományának alapjait 1949-ben tették le, amikor több vidéki mezőgazdasági akadémia anyagát összeolvasztották. Emiatt szerencsére sokféle lelőhelyről és változatos termőhelyekről, számtalan gyűjtő anyaga került a gyűjteménybe, ami jelen formájában is emeli értékét. A jelenlegi anyag kb. 42000 lap virágos és haraszt növényt számlál, rendszertani sorrendben, Engler-rendszer szerint van elhelyezve. A herbáriumi lapok fajonként és nemzetségenként ábécérendben követik egymást. Az edényes növénygyűjtemény mellett jelentős a 13 000 kapszulából álló a gomba, moszat, zuzmó és moha gyűjtemény.
 

magyar